Pages

Subscribe:

Hakkımda

Kemal Özgür Talay

2 Ağustos 2012 Perşembe

01.08.2012 Fenerbahçe SK - Vaslui FC



Takım değeri 24.000.000 € olan Vaslui ve değeri 125.000.000 € olan Fenerbahçe, yani biri diğerinin beşte biri. Fenerbahçe maça ideale yakın bir onbir ile başlasa da ilerde Semih Şentürk tercihi şaşırtıcıydı. Nitekim, faul yapıp oyunu soğutmaktan başka hiçbir şeye yaramadı Semih. Semih Şentürk, iyice ağırlaşmış ve yetenekleri körelmiş görüntüsü vermeye devam ediyor. Sezonun ilk resmi maçı olması, alınan  rezalet 1-1 skorunu ört pas etmez. Aykut Kocaman yönetimindeki klasik ruhsuz oyunlarından birini oynadı Fenerbahçe. Kalede Volkan her zamanki gibi şahaneydi, Fenerbahçe'yi dün ipten alan isimdi. Volkan'dan başka hiçbir oyuncuyu övmeye niyetim yok. Her biri berbat oynadığı için bu maç berabere bitti zaten. Bu iş ekip işidir.



Fenerbahçe maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Bu dizilişin ana mantığı forvetin arkasındaki üçlünün rakip sahada yaptığı yoğun prestir. Her nedense Fenerbahçe hiç pres yapmayan bir takım. Aykut Hoca hala büyük takım çalıştırdığının farkında olmadığı için pres yaparken savunmada açık alan vermekten korkuyor. Bu nedenle Fenerbahçe rakip oyunculara hiç basmadan, ceza alanı önüne kadar eşlik ediyor. Ceza alanı önünde ise topu kullandırmamaya çalışarak rakibi hataya zorluyor. Yani yine bir top kapma hamlesi yok. Çağ dışı bir takım savunması zihniyeti. Ayrıca yine bu sistemde geri dörtlünün önündeki iki orta saha mücadeleci ve fiziği kuvvetli olmalıdır. Eğer bu özellikler bulunmazsa orta saha kontrolü rakibin olur. Mehmet Topal çok sırıtmasa da Baroni ile bu işin yürümeyeceğinin artık anlaşılması gerek. Sevimli hayalet Casper gibi orta alanda sadece dolaşan, top almaya gelmeyen, sorumluluktan kaçan bir isim. Geçen sezon son iki-üç maçta biraz oynadı diye başımıza taç edilen Baroni'yi ben düğünümde halayda bile oynatmam. Bir teknik adam düşünün ki takımda üçüncü yılı olmasına rağmen bu orta saha problemine çözüm üretememiş. Alex, sık sık kendi yarı sahasına gelip oyun kurmaya çalıştı. Bu eksiği görmemek aptallıktır, acilen orta saha transfer edilmelidir.



Vaslui dün maça 4-5-1 dizilişiyle başladı. Vaslui teknik direktörünü tebrik ediyorum, Fenerbahçe'ye iyi çalışmış. Fenerbahçe'yi yenmek istiyorsanız orta alanı kalabalık tutun yeter, Fenerbahçe topu savunmadan çıkaramaz. 4-5-1, 4-4-2 gibi kalabalık orta saha dizilişi ve önde pres yapan bir takım olduğu zaman mahalle takımı bile Fenerbahçe'yi zorlar. Vaslui dün haddini bilerek oynadı ve istediğini aldı. Müthiş mücadele ettiler ve deplasman golünü açık vermeden aradılar, buldular da. Gol pozisyonunda hatalı oyuncu Egemen gibi görünse de Egemen'in hiçbir suçu yok. O pası oraya o şekilde atan Mehmet Topal golün sorumlusudur. Vaslui pres yaparak kaptığı topları hızlı paslarla savunma arkasına atarak gol bulmaya çalıştı. Bu şekilde oldukça ciddi pozisyonlar da yakaladı. Takım savunmasını da çok iyi yaptılar. Alan daraltarak ve sert oynayarak olumlu top kullandırmadılar. Zaten Fenerbahçe kendi sahasından çıkana kadar rakip yerleşiyor. Fenerbahçe hücum anlayışı üç aşamadan oluşuyor. Hazırlık pasları, olgunlaşma pasları ve final pasları. Böylece takımın rakip ceza sahasına gelme süresi en az 3 dakika alıyor ve rakip kapanıyor. Zaten Fenerbahçe de geçtiğimiz yıllardan beri sadece hazırlık pasları yapıyor. Orta saha kötü olduğundan dolayı olgunlaşma paslarını izleyemiyoruz. Futboldan anlamayan spor yazarları da bu hazırlık paslarını Fenerbahçe'nin çok pas yapan bir takım olduğuna bağlıyorlar. Bu da ilginç bir bakış açısı. Fenerbahçe'nin golü yine Alex becerisiyle geldi. Aykut Kocaman'ın oynatmak istemediği Alex belki de turu getirecek ve Aykut Hoca'yı ipten alacak.



Fenerbahçe bu oyun anlayışıyla deplasmanda turu geçemez. Kendi sahasında ancak seyirci gazıyla rakibine baskı kuran bir takım deplasmanda ne yapabilir bir hafta sonra izleyip göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder